De meest duurzame wand van Nederland

De meest duurzame wand van Nederland

Meer dan een halve eeuw geleden introduceerde de in 2021 overleden Cees Faay, oprichter van Faay, het allereerste duurzame wandpaneel. Gedreven door passie voor herbruikbare grondstoffen ontdekte hij de veelzijdige toepassingen van vlas. We spraken met Monique de Vos-Faay, dochter en mede-eigenaar van het bedrijf, over de oorsprong van vlas als bouwmateriaal, de waarde ervan en hun stappen richting een circulaire toekomst. Zoals ze zelf zeggen: “We ademen vlas."

2
November 2023

Waar houdt Faay zich voornamelijk mee bezig?

Monique: “Faay is een 100% Hollands familiebedrijf, vertelt Monique, met broer Mark Faay de tweede generatie aan het hoofd van het door vader Cees opgerichte bedrijf. Sinds 1972, bij de oprichting van het bedrijf, lag de focus al op de specialisatie van dit prefab wandsysteem. Een massief element met een kern van geperste vlasscheven, met een uiteindelijke toplaag van gipskarton. Een ‘gat’ in de markt voor de renovatie van na-oorlogse huizen, uniek in hun soort. Het wandsysteem vond destijds haar grondslag vooral in de hoge stoot- en schroefvastheid en de zeer snelle montage. Nu, vele jaren later, wordt ook het biobased karakter op waarde geschat. Klimaatverandering en hoge energieprijzen staan bovenaan de agenda’s en FAAY is relevanter dan ooit.”


Hebben jullie ambitie om ook internationaal te groeien?

Monique: "Op dit moment ligt onze voornaamste focus op Nederland, maar we hebben ook agencies in België en Duitsland. Maar ook in andere landen weten onze wanden hun weg te vinden. We leveren bijvoorbeeld al 30 jaar aan Ikea aan zo’n 180 vestigingen. En dat in onder andere Dubai, Washington, Santiago en Tokio.”


Wat is vlas precies?

Monique: “Vlas is één van de oudste en duurzaamste vezelplant ter wereld. Het akkerbouwgewas groeit het beste op kleigronden in Zeeuws Vlaanderen, België en Noord-Frankrijk. Vlas wordt onder andere gebruikt voor de productie van linnen en garens. De stengeldeeltjes en wortels worden gebruikt voor de fabricage van de vlasschevenplaat.”

Daarnaast is het een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk (biobased) is. Vlas neemt CO2 op - 580m3 wand - en zorgt bovendien voor een gezond en prettig binnenklimaat. De massieve vlaskern maakt de wanden robuust, schroefvast, stootvast, hoog geluidsisolerend en brandwerend.


Hoe kunnen jullie de brand- en geluidsdichtheid garanderen?

Monique: “Bij brand vormt zich een koollaag rond het vlas, een natuurlijke bescherming. Dit proces vertraagt de brand aanzienlijk. Door middel van brandproef testen bij Efectis, is zo’n 99,9 procent van ons productaanbod gecertificeerd volgens EN1364-1. Ook qua geluid zijn al onze wanden via laboratoriummetingen getest en voorzien van alle benodigde certificaten.”


Hoe is het idee van de eerste duurzame wand van Nederland ontstaan?

Monique: “Met het begin van de oliecrisis, in 1973, ontstond bij mijn vader het besef van continu hergebruik van grondstoffen, vrij van schaarste en afhankelijkheid. Misschien zat het in zijn DNA vanwege de agrarische achtergrond; zijn vader was boer. Toen hij 50 jaar geleden een nieuw wandsysteem bedacht, was er nog niemand bezig met duurzaamheid en circulariteit. Laat staan dat iemand de betekenis van ‘biobased’ kende. Hij was overtuigd van prefab bouwmethoden en natuurlijke grondstoffen. Door de jaren heen waren er zeker wel sceptici, angst voor het onbekende. Om in agrarische termen te blijven: 'Wat een boer niet kent, dat eet hij niet.’

Vandaag de dag is het bijna 'hot and happening', bouwen met biobased materialen wordt steeds meer de norm.”


Wat vind je van initiatieven zoals Tussenstation?

Monique: “Tussenstation is nieuw voor mij, maar het is belangrijk dat bedrijven zelf de verantwoordelijkheid nemen qua grondstofbesparing en verduurzaming. Bovendien is het cruciaal om het probleem dichter bij de mensen te brengen, zodat het niet langer als een ver-van-je-bed-show wordt beschouwd, maar als een urgente kwestie die we gezamenlijk moeten aanpakken.”

Juryrapport (PDF)

pdf icon