Creëren van interieurs met het oog op de toekomst

Creëren van interieurs met het oog op de toekomst

7
September 2023

Onlangs hadden wij een inspirerend gesprek met Mariëlle en Monique van interior for tomorrow. Deze twee gepassioneerde vrouwen, gedreven door een diepgewortelde passie voor duurzaamheid in combinatie met interieur, streven naar één duidelijk doel: de impact op het milieu tot een minimum beperken én bewustwording creëren over onze eigen keuzes.

Hoe is interior for tomorrow ontstaan?

Mariëlle: “In 2016 kwam ik in contact met Evelien, mijn toenmalige compagnon. Op dat moment was duurzaamheid in het interieur nog niet zo'n hot item. Hoewel de bouwsector al wel bezig was met de circulaire economie en zelfs al keurmerken had geïntroduceerd, realiseerden we ons dat de kern van het probleem nog niet voldoende werd aangepakt. Waarom alleen focussen op de buitenste laag als de essentie wordt vergeten? Dat was het moment waarop we onze kans zagen en interior for tomorrow oprichtten”.

Monique: “En in 2022 schoof ik aan tafel”.

Mariëlle: "Klopt. Evelien zocht naar een nieuwe uitdaging binnen het concept van circulariteit en ging op zoek naar een nieuwe baan. Dat was het moment waarop mijn gedachten direct uitgingen naar Monique, een goede vriendin van de PERK interieuropleiding. Zij had namelijk eerder aangegeven interesse te hebben in het concept.

Monique: “En zo geschiedde”.


Waar houdt interior for tomorrow zich vandaag de dag mee bezig?


Mariëlle: “Bij ons draait alles om het ontwikkelen van duurzame interieurontwerpen. We creëren niet alleen ontwerpen die de identiteit versterken, maar ook de creativiteit en het welzijn stimuleren. Hierbij kijken wij naar wat er al staat en hoe dit is geplaatst in de ruimte. Want waarom zou je het wegdoen als het nog goed functioneert?”

Monique: “Klopt, dit doen wij altijd aan de hand van een vast traject. Samen met de klant doorlopen we verschillende stappen. Zo brengen wij een bezoek op locatie, bekijken wij de leefomgeving en analyseren samen met onze opdrachtgevers de wensen en behoeften. Aan de hand daarvan stellen wij een plan van aanpak op. Door het stap voor stap te doorlopen, kunnen wij garanderen dat het eindresultaat een vertrouwd thuisgevoel weerspiegelt, gebaseerd op duurzaamheid én design.

Mariëlle: “Daarnaast hoort het geven van advies ook bij ons takenpakket. Wij bieden hierin onder andere alternatieven in materiaalgebruik. Dit proces kan namelijk een onverwachte wending aannemen, waarbij uitspraken zoals ‘Is dit ook mogelijk?’ centraal staan en tot eye-openers kunnen leiden. Daarom zien wij het als een kans om mensen bewust te maken van de mogelijkheden die wij hen kunnen bieden.”


Jullie werken veel met bio-based en andere duurzame materialen. Wat is jullie drijfveer daarachter?


Mariëlle: “Binnen onze inzet voor duurzaamheid, onderzoeken we vooruitstrevende alternatieven zoals gerecyclede en bio-based materialen, die gemaakt zijn uit natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Deze opties spreken ons aan vanwege hun basis in natuurlijke en gezonde elementen die bijdragen aan een beter binnenklimaat. We hechten ook veel waarde aan het hergebruiken van materialen en het geven van een tweede leven. Het hergebruik van materialen blijft de meest impactvolle oplossing, omdat dit gepaard gaat met een zo klein mogelijke impact op het milieu.”

Monique: “Daarnaast draagt de natuurlijke uitstraling van de materialen ook bij aan het welzijn. Mensen functioneren namelijk beter in een natuurlijke omgeving.”


Hoe zien jullie de ideale situatie in de circulaire wereld van materialen/producten voor jullie?


Mariëlle: “Dat is een situatie waarin de focus ligt op circulair ontwerpen en het opzetten van circulaire ketensamenwerkingen. Hierin is ons streven dat herbruikbare meubels naadloos in de zogenaamde circulaire kringloop passen.”

Monique: “We bespreken dit regelmatig met producenten. Gelukkig zoeken zij tegenwoordig al actief naar duurzame constructies die gemakkelijk kunnen worden gerepareerd en geschikt zijn voor hergebruik. Echter, de perfecte oplossing hebben we nog niet gevonden, maar het streven is er zeker. En dat proberen wij zo goed mogelijk naar voren te brengen.”


Wat vinden jullie van initiatieven zoals Tussenstation?


Mariëlle: “Als lid van het kernteam bij Breda Circulair begrijp ik dat initiatieven zoals Tussenstation een belangrijke rol spelen en de toekomst vertegenwoordigen. Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid waar ruimte voor gecreëerd moet worden, en dat moet van onderaf gebeuren. Dit vereist een verandering in het gedrag van ons allemaal. Het moet een drijvende kracht worden, pas dan kunnen wij impact gaan maken.”

Monique: “Daar sluit ik mij volledig bij aan.”

Juryrapport (PDF)

pdf icon