Tiny houses en kampeerbussen met  een materialen-paspoort

Tiny houses en kampeerbussen met een materialen-paspoort

25
May 2023

De mensen achter Tralaluna zijn één van onze gasten tijdens een informatiebijeenkomst over Tussenstation. Martin en Manilde Matthijsse zijn weliswaar niet van plan zich te vestigen op deze plek, maar wel erg benieuw naar de plannen. Tijdens de bijeenkomst spreken wij elkaar over de ontwikkeling van de circulaire economie en de rol die Tralaluna hierin speelt. We legden hen een aantal vragen voor wat leidde tot een enthousiast gesprek.


Hoe zouden jullie je bedrijf omschrijven?

Martin: Tralaluna is een uniek en circulair bedrijf dat zich richt op de recreatiebranche. Wij ontwikkelen tiny houses en kampeerbussen op basis van hergebruikt materiaal. Waar anderen beginnen met het uitwerken van bouwtekeningen, verzamelen wij juist eerst de benodigde materialen. Pas als onze opslagplaats vol staat, ontwerpen we op basis van de beschikbare middelen een uniek product. Als tijdens het bouwproces blijkt dat specifieke materialen ontbreken, zoeken wij naar lokaal verkregen producten en partners die ons hierin kunnen ondersteunen. Zo zijn onze tiny houses en kampeerbussen vormgegeven met de meest waardevolle materialen.


Manilde: Onze ‘Casita on Wheels’, gave kampeerbusjes uit de jaren ’60 en ’70, zijn één voor één uniek. Dat zijn ze al als wij ze krijgen. Door ze de nodige aandacht te geven, technisch en qua carrosserie, reanimeren we ze als het ware en kunnen ze weer jaren mee in plaats van dat ze op de schroot belanden. Soms krijgt een kampeerbus een totale make-over, zijn er authentieke details dan behouden we die graag.

Ook de Tiny Houses zijn uniek, geen een is hetzelfde. En daar ligt onze kracht en onderscheiden wij ons. Ons idee ontstaat door de gevonden materialen, niet door het vooraf gemaakte plan. Een versleten kozijn, authentieke deur of raam inspireert en is de basis voor onze creativiteit.

Zo is iedere Casita on Wheels uniek en heeft het zijn eigen verhaal.


Wat is de rolverdeling binnen jullie bedrijf?

Manilde: Martin is vooral aan het bouwen in de werkplaats. Daar wordt getimmerd, gezaagd en elektra aangelegd. Dat doet hij overigens niet alleen. Op dit moment werkt hij samen met vier andere creatievelingen aan de uitvoering van onze creaties. Toch vind ik dat ik het leukste takenpakket heb. Ik mag speuren en verzamelen: plekjes en belevenissen die we tippen in de roadtrips en spullen voor de tinys en bussen. Daarnaast buig ik me over de vormgeving en aankleding en ben ik bezig met het vermarkten van ons circulaire idee.


Hoe ziet jullie verdienmodel er uit?

Manilde: Op dit moment werken wij samen met een aantal ondernemers die de standplaats voor onze circulaire creaties faciliteren. Op die plekken installeren wij onze tiny houses. Deze wisselwerking helpt niet alleen ons, maar ook de ondernemers met het aanbieden van originele overnachtingen om zo hun aanbod op te waarderen. De meerwaarde zit vooral in de unieke uitvoering van een tiny house of een kampeerbus door het tweede leven dat we materialen hebben gegeven. Onze producten zijn uniek en hebben een eigen verhaal en dat werkt. Om die reden ligt er in elk huis een plakboek, of beter gezegd: materialen-paspoort. Deze bewustwording geeft inzicht in de kringloop van materialen.


Martin: Een goed voorbeeld daarvan is het tiny house in Frederiksoord. Daar hebben wij gekeken naar de geschiedenis van de plaats zelf. Door dit te verwerken in het ontwerp en de materialen past het perfect op die plek. En voor wat de groei van ons bedrijf en filosofie betreft; over het algemeen hebben wij altijd meer ideeën dan tijd. Dat is misschien wel onze grootste uitdaging.


Wat vind je van het initiatief Tussenstation?

Manilde: Ik vind het een super goed initiatief. Het is belangrijk dat stappen als deze worden gezet. Als je de juiste mensen bij elkaar brengt, en zij elkaar inspireren, zal het bewustwording creëren. En dat is de basis voor de rest van het circulaire proces.


Martin: Daar ben ik het helemaal mee eens. Tussenstation is een mooie en vooral duurzame plek waar wordt nagedacht over hergebruik van materialen en de toekomst. Toch denk ik dat er nog meer  mogelijkheden liggen op het gebied van deze locatie.


Manilde: Zeker. In de ideale wereld is er een plek waar iedereen in het weekend naartoe wil. Daar heb je een kringloop waar je spullen voor jouw overbodige spullen brengt en nieuwe haalt, een goed café met heerlijk eten en artiesten die iets unieks maken. Tussenstation zou zo’n plek voor het Noorden kunnen worden. Zo’n plek waar dit alles zich afspeelt. Op die manier wordt het echt een feest om te recyclen.

Juryrapport (PDF)

pdf icon